5 plaatsen om gratis goede foto’s te vinden

Het plaatje in de presentatie was duidelijk van internet geplukt: pixelig en helemaal niet in de bedrijfskleuren van de klant. Na wat zoeken op internet bleek het om een foto te gaan die van de website van een concurrent was gehaald. Niet professioneel! Waar haal je dan wel goed beeldmateriaal voor je presentatie vandaan?

Goed beeldmateriaal kan een presentatie maken of breken. Een fotograaf kan je aan mooie foto’s helpen, maar dat is niet goedkoop. Op stocksites kun je ook prima fotomateriaal kopen, maar misschien is zelfs dat teveel voor jouw budget. Hier zijn vijf plekken om gratis (en legaal!) fotomateriaal te vinden.

Rechtenvrij

Alle onderstaande websites brengen hun foto’s uit om vrij te gebruiken, zelfs commercieel. Het wordt gewaardeerd als je de naam van de fotograaf of site bij de foto zet, maar dat is niet verplicht. Het is niet toegestaan om de foto’s te redistribueren of te gebruiken voor niet nette zaken. Kijk naar de voorwaarden als je twijfelt.

1. Pexels – www.pexels.com

Vergadering

Op Pexels vind je allerlei foto’s met een goede resolutie. De licentie is een cc0 – wat betekent dat je de foto’s mag gebruiken zoals je maar wil. Er figureren mensen van nu in de foto’s. Zo zijn er hipsters te zien in heel wat business foto’s. Wel altijd in pak, dat dan weer wel. En de gekleurde medemens komt er wat bekaaid af. Maar hé, misschien zit er net die foto tussen die jij nodig hebt?

2. Unsplash – www.unsplash.com

Partijtje schaak van Unsplash

De foto’s op Unsplash zijn modern en hebben vaak een verrassende invalshoek. Hier vind je veel meer etnische foto’s en ook komt jong en oud aan bod in de selectie. De foto’s hebben vooral een ‘global feel’. Typ eens “Netherlands” in om de fotocollectie uit ons land te zien. Want die ‘Nederlandse wolkenlucht met windmolen’ vind je toch alleen bij ons.

3. Pixabay – www.pixabay.com

illustratie van een iPhone

Bij Pixabay vind je niet alleen foto’s, maar ook illustraties. Je vindt hier goede foto’s, maar ook foto’s die erg ‘stock’ kunnen aanvoelen. Lastig van deze site is de taal: wanneer je Nederlands hebt ingesteld, kun je in het Nederlands zoeken. Maar let op, want de resultaten verschillen van het zoeken in het Engels.

Bij het zoeken kun je aangeven of je een foto of een illustratie zoekt. Veel illustraties zijn helaas nogal gedateerd. Vectorillustraties kunnen erg prettig zijn: zij blijven altijd scherp, hoe groot of klein ook. PowerPoint kan helaas niet alle soorten vectoren aan. Wie Office 365 (subscriptie) heeft, maakt het best gebruik van de svg-files. Voor oudere versies van PowerPoint kun je eps proberen, maar garanties dat het werkt zijn er zeker niet.

Getekende olifant uit de Rijksstudio

4. De Rijksstudio van het Rijksmuseum – www.rijksmuseum.nl/nl/rijksstudio

Wist je dat het Rijksmuseum al zijn schilderijen en tekeningen digitaal ter beschikking stelt? En alles in superkwaliteit. Hier kun je terecht voor oude Hollandse landschappen en oude meesters (ja, ook de Nachtwacht en het Melkmeisje). Het meest verrassend zijn de tekeningen. Zoek je bijvoorbeeld een tekening van een dier met een oude look en feel? Of een oude landkaart als achtergrond? Dan moet je hier zijn.

5. Death To Stock – www.deathtothestockphoto.com

kauwgombellenfoto van Death to Stock

Zoals de naam al zegt verklaart Death To Stock de standaard stockfoto de oorlog. Iedere maand brengen zij een pakket foto’s uit, elke keer van een andere fotograaf, en elke keer een set. Zo’n bij elkaar horende set werkt fijn in een presentatie: al je beeldmateriaal heeft een instant gevoel van eenheid. Als je je inschrijft ontvang je de link naar de foto’s in je mailbox. Er is ook een doorzoekbare database van alle foto’s die Death to Stock heeft uitgebracht (en extra foto’s bij elke set), maar daarvoor moet je een abonnement afsluiten.

Dit zijn de vijf sites die ik het meest gebruik voor gratis materiaal. Er zijn er nog veel meer. Heb jij een favoriet?