Hoe jij Hillary en Donald in je presentatie invoegt

Bekijk hoe je een live webpagina invoegt in je presentatie, zodat je altijd de up-to-dateversie laat zien.

Heb jij ook wel eens in de zaal gezeten bij een presentator die webpagina’s liet zien bij zijn verhaal? En dat hij dan voortdurend tussen zijn presentatie en zijn browser heen en weer schakelt? Terwijl hij hakkelend het venster met zijn presentatie terugzoekt, komt zijn bureaublad met zijn drie schattige kinderen en hond ook nog even voorbij. Niet wereldschokkend, maar ook niet heel professioneel. Jij kunt het anders doen.

Er zijn speciale apps voor PowerPoint om een live webpagina in te voegen. Een bekende is Web Viewer, die je onder de tab ‘invoegen’ in ‘mijn invoegtoepassingen’ vindt. Het grote voordeel is dat de invoeging er prachtig uitziet. In bewerkingsmodus zie je alleen een groot vlak, maar in presentatiemodus toont de presentatie de webpagina. Die kun je ook gewoon gebruiken alsof je in je browser bent – doorklikken, vakken invullen, etc., kan allemaal.

 

Maar Web Viewer heeft een groot nadeel: alleen beveiligde websites zijn toonbaar via deze app – je weet wel, die websites die beginnen met https (met de s van ‘safe’ erachter). Dat zijn er niet zo veel. En zelfs die geeft Web Viewer niet allemaal weer.

 

Andere apps vragen om toestemming om de veiligheidsrestricties van Windows te verlagen om te kunnen functioneren. Dat kan, maar is vooral binnen organisaties vaak niet toegestaan. (Hoewel, je kunt er natuurlijk een bezoekje aan de jongens van IT aan wagen).

 

Er is een simpele manier, die praktisch net zo goed werkt.

 

In het filmpje hierboven leg ik die manier uit. Google Fight is een leuke onderbreking in je presentatie. Misschien wil je de presidentskandidaten vergelijken? Of besturingssystemen? Of koffiesmaken? Geef je toehoorders een lachpauze en laat hen zelf met een leuke Google Fight-suggestie komen. Hierna heb je weer alle aandacht!

 

Deze manier is reuze eenvoudig. Het komt erop neer dat je een screenshot van de webpagina in je presentatie plakt en dat screenshot vervolgens voorziet van een hyperlink naar de webpagina. Vanuit je presentatie start nu met één klik de webpagina in je browser op. Daar kun je alles tonen wat je maar wilt aan je publiek, om vervolgens met Alt + Tab terug te keren in je presentatiescherm.

 

Zo hoeft niemand te zien dat jij Star Wars als achtergrond op je bureaublad hebt ingesteld 😉

Denk je er wel nog even aan dat je internettoegang nodig hebt als je een webpagina toont?

 

Zelf wel eens een app voor live webpagina’s toegepast? Vertel bij de reacties over je ervaring met die app.