Huh? Kan dat ook met PowerPoint?!

Huh? Kan dat ook met PowerPoint?!
PowerPoint is veelzijdiger dan je denkt.

Wanneer ik bij klanten aan tafel schuif, krijg ik al vrij snel te horen waar de nieuwe presentatie over moet gaan. De klant heeft een goed idee van wat erin moet – soms is de inhoud van de presentatie zelfs al klaar. Veel klanten zijn verrast door de vraag die voor mij – en ook voor hen – buitengewoon belangrijk is: wat gaan we met die presentatie doen?

De ene presentatie is de andere niet

PowerPoint heeft enorm veel mogelijkheden, en kan op vele manieren output leveren. Ontwerpers werken vaak volgens het ‘vorm volgt functie’-principe, wat ongeveer wil zeggen dat de vorm van iets het gebruik ervan moet ondersteunen en niet tegenwerken.

‘Vorm volgt functie’ geld in het bijzonder voor powerpointpresentaties.

Lineair of interactief

Neem nu de presentatie in zijn puurste vorm: een spreker spreekt en gebruikt een PowerPoint als ondersteuning. Zo’n presentatie kan lineair of interactief in elkaar gezet worden. Voor een interactieve presentatie is het wel nodig dat de spreker bij zijn laptop kan en het scherm kan bedienen. Dat is niet altijd het geval, en dus is een interactieve presentatie niet altijd mogelijk.

Standalone

Maar een presentatie kan ook ‘standalone’ bedoeld zijn. Bijvoorbeeld zelfdraaiend op een beurs of als handleiding voor medewerkers. Vaak wordt zo’n presentatie op het algemene deel van het intranet gezet, waar alle medewerkers de presentatie kunnen raadplegen. Of de presentatie wordt gepubliceerd op een platform als Slideshare (eigenlijk een YouTube voor presentaties).

Maar dat moet de maker dus wel van tevoren weten. Zonder het verhaal van een spreker bij de slides, moeten de slides dus letterlijk voor zichzelf spreken. Dat vergt een heel andere aanpak.

En zelfs dan is de outputvorm nog cruciaal. Een presentatie op Slideshare of omgezet in een pdf mag niet afhankelijk zijn van animaties. Een ppsx-file op een intranet kan dan weer wel gebruik maken van animaties.

Infographics

Het is zeker mogelijk om infographics te maken in PowerPoint. Maar daar is een flink afwijkend paginaformaat voor nodig. Soms zelfs een verschillend formaat per platform waar je de infographic naderhand wil posten. Iedereen zal tevredener zijn en het werk zal sneller opschieten wanneer van tevoren rekening is gehouden met de belangrijkste afmetingen.

E-learning

PowerPoint is ook een krachtige tool voor het maken van e-learnings. Het is mogelijk om quizvragen, puzzels, video, audio en triggeranimaties erin op te nemen. Met een converter is de file geschikt te maken voor allerlei Learning Management Systems (LMS), en kun je een dashboard voor leerpaden toevoegen.

Print

Serieus? Print? Daar is PowerPoint toch niet voor bedoeld?

Nee, eigenlijk niet. En daarom wordt dit niet veel toegepast. Maar het kan wel. Zo kan de lay-out van de notitiepagina’s in PowerPoint aangepast worden en voorzien van extra informatie. Dit is bijvoorbeeld handig voor cursussen die op deze manier hand-out en presentatie bij elkaar in een file bewaren (de 2-in-1-presentatie).

Maar sommige presentaties zijn ook echt voor print ontworpen. Binnen hoeveel bedrijven speelt niet de gewoonte om een pitchdeck uit te printen en mee te nemen naar de klant of managementvergadering? Niks projecteren. Gewoon samen doornemen. Slidedocs noemt Nancy Duarte dat en ze schreef er een gratis boek over.

Maar er kan nog meer dan dat. Zo maakte ik de boekomslag voor het boek van mijn dochter zelf – inclusief de snijranden voor de drukker. Daar zijn wel alle specificaties van de drukker vooraf voor nodig. In feite worden deze platen niet gedrukt, maar geprint.

Filmpjes voor YouTube

O, hoe saai moet het zijn om je presentatie op te nemen en op YouTube te publiceren…

Mis!

Wie PowerPoint goed beheerst kan via de animaties behoorlijk uitpakken en een leuk filmpje in elkaar zetten. Met bewegend beeld en geluid. Zet er muziek onder, of voeg een voice-over in – het kan allemaal.

En dit zit dus allemaal gewoon in PowerPoint!

Grote kans dat je PowerPoint standaard meegeleverd kreeg met je Office Suite. Staat het dus mooi al op je computer. En nu pas begin je de veelzijdigheid te ontdekken…

Ook graag praktische presentatietips gratis in je mailbox? Schrijf je in en ik zorg ervoor.
En nee, ik zal je mailbox niet overbelasten (daar hou ik ook niet van!). Bovendien kun je jezelf altijd stante pede uitschrijven als het niet bevalt.