Slide make-over van een grafiek

Duidelijke en mooie slides maken in PowerPoint is vaak een kwestie van verder gaan dan wat standaard is. De standaardgrafieken van PowerPoint zijn niet heel fraai en kunnen nog wel wat tweaks gebruiken. Laten we eens een make-over doen van de meestvoorkomende grafiek: het staafdiagram (bar chart).

We beginnen met een dataset van het CBS over hoeveel mensen nog maar weinig fysiek contact met anderen hebben tijdens hun werk in 2020. De standaardgrafiek van PowerPoint komt er dan zo uit te zien:

Dat kan absoluut beter. Meest opvallend zijn natuurlijk die labels die moeilijk leesbaar zijn en bovendien worden afgekort. Daar is een eenvoudige tweak voor: kies een staafgrafiek. Je informatie is nu veel beter leesbaar.

We hebben bovendien de footers kleiner gemaakt en grijs. Deze informatie is alleen voor mensen die nog eens flink door de grafiek en de data heen willen ploegen, voor een presentatie zijn ze niet echt van belang.

Wat ik nu wil is duidelijk maken dat het vooral om de data van het bijzondere jaar 2020 draait en dat de data van 2018 alleen in de grafiek zit ter vergelijking. Hiervoor pas ik de breedte van de kolommen aan en ik laat beide volledig overlappen. De verschillen zijn nu duidelijker af te lezen.

Een legenda is een vervelend ding. Het is een hele indirecte manier van labelen van je informatie. Vaak is het handiger om directe labels te gebruiken. Bijvoorbeeld in lijngrafieken kun je de labels meteen bij de betreffende lijnen zetten. Hier kies ik ervoor om de labeling eenvoudig op te nemen in de titel.

De felle oranje kleur heb ik vervangen door een donkergrijs, daarmee benadrukken we nog meer de vergelijkingsstatus van deze data. Het blauw mag ook iets rustiger – ik kies een wat lichtere tint van de eerdere kleur.

Laten we eens kijken hoe het nog beter kan. Eerst wil ik de kolommen omdraaien, zo beginnen we meteen met de sectors die de grootste afwijking laten zien. Voor het omdraaien van de kolommen klik je op de as, typ Ctrl + 1 en vink “categorieën in omgekeerde volgorde” aan – zo simpel is het!

De grafieklijnen storen me en eigenlijk zijn ze ook niet nodig. In plaats daarvan label ik de kolommen rechtstreeks. Nu kunnen de assen weg. De informatie die bij de as stond, neem ik op in de titel. De beschrijvende titel geef ik bovendien een nieuwe plek, zodat de grafiek meer ruimte krijgt. Nu wordt het ook logischer om in de titel van de slide geen beschrijving, maar een conclusie te plaatsen.

Tot slot onderstreep ik de conclusie door de betrokken categorieën extra kleur te geven. Nu weet iedereen in één oogopslag wat er uit deze data te concluderen valt. Helder en duidelijk.

Heb je zelf een grafiek of slide waarvan je hier graag een make-over zou zien? Stuur hem op via het contactformulier. Als dank krijg je natuurlijk je eigen vernieuwde slide terug.

Meer leren? Boek een training

Manon Mikkers Minning specialiseert in PowerPoint-presentaties voor professionals. Leer van haar jarenlange ervaring hoe je je presentaties helder en duidelijk vormgeeft.