Wat Zoom voor jouw presentaties gaat doen

Zoom is de nieuwe feature van PowerPoint, die het leven van fervente presentatiemakers een stuk makkelijker gaat maken.

 

Anders dan de naam doet vermoeden, gaat Zoom niet zozeer over het inzoomen en uitzoomen in een presentatie, maar veel meer over het interactief verbinden van de verschillende presentatiedelen. Niet langer is de spreker gedwongen om zijn slides van slide A tot slide Z af te lopen, maar al naar gelang de conversatie met het publiek kan hij nu die delen van zijn presentatie kiezen die daarbij passen.

 

“Maar dat kon toch al?” reageren veel presentatie-experts verbaasd.

Ja, dat is waar. Zelf maak ik ook graag menu’s met interne links, zodat er per hoofdstuk gekozen kan worden binnen een presentatie. En ook aangepaste presentaties heeft de mogelijkheid om presentatiedelen binnen de presentatie te schakelen. Maar eenvoudig is het niet. En als je de presentatie verandert, moeten vaak alle links nagelopen worden om er zeker van te zijn dat alles werkt.

 

Zoom maakt alles eenvoudiger.

 

Met klik-en-sleep bouw je eenvoudig de links die je wilt hebben. Een miniweergave van de slide waarnaar gelinkt wordt verschijnt op je slide. Gebroken links worden getoond. Wie met secties werkt, kan met een druk op de knop een hoofdstukoverzicht produceren.

Maar echt interessant wordt het pas als de miniweergave van de gelinkte slide volledig bewerkbaar als een object blijkt. Groter, kleiner, roteren, spiegeling, schaduw, het kan allemaal. Heel erg blij word ik zelf van het up-to-date blijven van je miniweergave. Pas je de gelinkte slide aan, dan past de miniweergave zich automatisch ook aan (en pffff… wat scheelt dat een hoop nalopen van de presentatie!). Verder kun je de miniweergave ook nog vervangen door een foto of illustratie van je keus.

 

Maar waarom heet het dan Zoom? Omdat je naar de juiste slide gebracht wordt via een “zooming effect”. De miniweergave van je slide zoomt uit tot beeldvullend en aan het eind van je hoofdstuk zoom je zo weer terug – of meteen door naar het volgende hoofdstuk. Dit zorgt voor de effecten die we eerder al zagen in Prezi, en die in PowerPoint nogal ingewikkeld waren.

Bekijk hier de demo die door Derek Johnson van Microsoft gegeven wordt. Hij legt heel precies uit hoe Zoom werkt, en wat de mogelijkheden van Zoom zijn.

 

 

Het is duidelijk dat Microsoft een flinke boost aan PowerPoint wil geven in de presentatiemarkt. Voor veel bedrijven blijft PowerPoint de go-to software vanwege de enorme veelzijdigheid. Met Morph en Zoom is nu ook de belegen smaak van PowerPoint verdwenen en zien we nieuwe en frisse mogelijkheden ontstaan voor elke spreker.

De uitrol door Microsoft in de Office 365-paketten is inmiddels begonnen. Hoe snel de Nederlandse versie daarin wordt meegenomen, blijft nog even afwachten.