top of page

5 tips voor je zomerleeslijst

Op het strand werken aan je skills om er na de zomer weer hard tegenaan te gaan? Hier zijn 5 fantastische boeken voor jouw zomerleeslijst.


1. Impossible to ignore

Carmen Simon

Met de ondertitel Creating Memorable Content to Influence Decisions laat Simon precies weten waar het haar om te doen is: beïnvloeden. We weten allemaal dat we lang niet alles onthouden. Simon gebruikt wetenschappelijk onderzoek om uit te vinden welke factoren bepalen wát we nou precies onthouden.

Wie het geheugen van anderen kan sturen om de juiste informatie te onthouden, wint aan invloed. Ontdek in dit boek welke factoren ertoe doen in je presentatie, vergadering, pitch of marketing campagne.


2. De plakfactor (Made to Stick)

Chip Heath & Dan Heath

Waarom blijft het ene idee zoveel beter hangen dan het andere? Chip en Dan Heath bespreken allerlei factoren die daaraan bijdragen. In allerlei voorbeelden laten ze zien hoe je de plakfactor van je idee vergroot.

Sommige van hun ideeën overlappen met die van Carmen Simon, hoewel hun boek lang niet zo wetenschappelijk onderbouwd is als dat van Simon. Toch werken veel van de voorbeelden aanstekelijk en zetten ze aan het denken. Een goed boek voor wie creatief uit de hoek wil komen.


3. Everyday Business Storytelling

Janine Kurnoff en Lee Lazarus

Een boek waar ik geen bijzondere verwachtingen van had, maar dat een uitstekend framework biedt om je presentatie op te bouwen. Storytelling is zo veel in de aandacht geweest, dat het containerbegrip zijn zeggingskracht begint te verliezen. Maar Kurnoff en Lazarus helpen je snel naar de kern.

Storytelling gaat bij deze schrijvers niet zozeer over verhaaltjes vertellen, als wel over het toepassen van een solide verhaalstructuur in je presentatiestructuur. Een echte aanrader met eenvoudig, maar degelijk advies.


4. Effective Data Visualization

Stephanie Evergreen

Presenteer je vaak data, dan is dit hét boek voor jou. Met praktische adviezen over welke grafiek voor welke datasets geschikt zijn en hoe je je grafieken optimaal leesbaar maakt voor anderen. Eigenlijk wacht ik gewoon met smart op een Nederlandse vertaling.

Wie zijn data op de juiste manier onder de aandacht kan brengen, wint aan invloed. Lees dit boek en je rapportages zullen er nooit meer hetzelfde uitzien.


5. Een ijzersterk verhaal

Floris de Monchy, Yolanda Bakker en Heleen van der Helm

Een goed Nederlands presentatieboek is een prettige ontdekking! Met een indeling in drie delen - je verhaal organiseren / je storyboard in slides omzetten / je presentatie houden - is dit boek van alle markten thuis.

Een ijzersterk verhaal lijkt wel wat op Everyday Business Storytelling. De verwoording is af en toe wat technisch van aard, maar de schrijvers hebben duidelijk veel ervaring. Vind je presenteren eng of lastig, dan zul je zeker goede adviezen vinden in het derde deel van het boek.


Weet je zelf nog een boek dat een echte aanrader is? Laat hieronder jouw tip voor anderen achter.


25 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page