top of page

Je presentatie opnemen met een voice-over


Wil je niet dat je presentatie in de krochten van je computermappen verstoft? Maak er een video van met jou als commentator!


Zo’n video kun je posten op het intranet van je organisatie, op social media uploaden of door collega’s laten afspelen als je een keer niet bij de bijeenkomst kunt zijn. En het is helemaal niet moeilijk.


Wat heb je nodig? In de eerste plaats toegang tot Microsoft 365 (wat vroeger de Office-suite heette), want deze opnamemogelijkheid vind je niet in de gratis online versie van PowerPoint. Daarnaast een camera, bijvoorbeeld de webcam van je laptop. En iets om je stem op te nemen, bijvoorbeeld het headsetje dat je gebruikt tijdens online vergaderingen.


Ons voorbeeld

We hebben een presentatie van twee pagina’s. Daar willen we graag wat bij vertellen, terwijl we ook in beeld zijn.


Open de tab Opnemen boven in het lint van PowerPoint.


Cameo plaatsen

Voordat je gaat opnemen, kun je zelf bepalen waar het beeld van de camera terechtkomt op de pagina. Zo’n ingevoegd camerabeeld noemt PowerPoint een cameo. Klik hiervoor op Cameo in het lint.



Er verschijnt nu onderin rechts een cirkel waarin je een soort poppetje ziet, maar ook een camera met een streep erdoor. Dit is de standaardcameo. Als je op het camerapictogram klikt, voegt PowerPoint de camerafeed toe en zie je jezelf.


Je kunt de cameo verplaatsen, vergroten en zelfs van vorm veranderen. Hieronder heb ik bijvoorbeeld de drie punten wat ingeschoven, zodat er ruimte was voor een grotere cameo. Zo ben ik wat beter te zien (beetje donker, dat wel).



De standaardcameo hoef je niet per se in te voegen: bij het opnemen maakt PowerPoint die vanzelf aan. Wil je jouw cameo groter, anders van vorm, met een gekleurde rand, op een andere plek of noem maar op, dan zul je hem op elke pagina apart moeten toevoegen. Je kunt de cameo gewoon kopiëren en plakken. Overigens mag de cameo op elke pagina anders zijn.


Opname starten

Daarna zijn we toe aan opnemen. Kies hiervoor in het lint (nog altijd onder de tab Opnemen) voor de presentatie met de rode opnameknop en de tekst Vanaf het begin.


Je opent hiermee de opnamestudio van PowerPoint. Je ziet bovenaan de grote rode opnameknop. Ernaast kun je straks de verstreken tijd zien. Bij de camera en microfoon kun je eventueel nog je camerafeed of microfoon koppelen.


Als je notities hebt geschreven bij je slides (je weet wel, in dat veld onder je slide als je ze maakt), dan verschijnen die vlak onder de opnameknop.


Druk op de rode opnameknop en vertel je verhaal in de camera. Met de pijltjestoets kun je je slides vooruit laten lopen. (Maar let op: niet achteruit). Mocht een opname niet zijn gelukt, dan kun je hem helemaal óf vanaf een bepaalde slide overdoen.


Tip: tijdens de transities van de slides stopt de opname heel even. Elke geluidsopname is namelijk aan een pagina gekoppeld. Zwijg dus even terwijl je van slide wisselt.


Na de opnames druk je opnieuw op de rode knop om te stoppen. Je kunt nu bovenaan linksaf gaan om je presentatie te zien. Of rechtsaf rechtstreeks naar het exporteren van je video. Ik ga linksaf en eerst bekijken hoe het eruitziet.


Resultaat van de PowerPoint-opname bekijken en aanpassen

Zoals je ziet zijn de cameo’s nu vervangen door een filmpje. Je kunt ze afspelen (en even gruwelen van jezelf… hebben we dat niet allemaal 😉) en beoordelen.


Is er één pagina niet lekker gelukt, dan kun je opnieuw een opname starten voor uitsluitend die pagina. Kies daarvoor in het lint Van huidige dia voor de opname en klik tijdens de opname niet door naar de volgende slide. PowerPoint vervangt automatisch de oude opname door de nieuwe. Even tussendoor een versie opslaan kan dus handig zijn, voor het geval die eerste opname toch beter was.


Je PowerPoint-opname als video uitvoeren

Helemaal gelukt? Mooi! Dan is het tijd om onze presentatie als een video uit te voeren. Dat kan natuurlijk via de opnamemodule. Makkelijker vind ik de exportfunctie onder Bestand. Ga dus in het lint naar Bestand (de eerste tab) en kies links voor Exporteren en daarna voor Een video maken.


Je hebt hier nog wat keuzes in kwaliteit en bestandsgrootte. Uiteraard laten we Opgenomen tijdsinstellingen en gesproken tekst gebruiken aan staan. Tijdens de opname hebben al je slides al een automatische timing gekregen.


Heb je ook nog slides zonder cameo’s en automatische overgang? Kies dan hoeveel seconden deze slides in beeld blijven tijdens de video. Nu hoef je alleen nog op Video maken te klikken. PowerPoint vraagt je waar de nieuwe file heen moet en wat de naam moet zijn. Nadat je computer is uitgerateld, kun je nu je gloednieuwe video bekijken.


Post je je video op LinkedIn? Tag mij!

Ik wens je veel succes met je nieuwe video. Post je hem op LinkedIn? Tag mij even, dan kom ik naar je video kijken!




Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page