top of page
Foto van schrijverManon Mikkers

5x gratis goede foto's voor je presentatie


Het plaatje in de presentatie was duidelijk van internet geplukt: pixelig en helemaal niet in de bedrijfskleuren van de klant. Na wat zoeken op internet bleek het om een plaatje te gaan dat van de website van een concurrent was gehaald. Niet professioneel! Waar haal je dan wel goed beeldmateriaal voor je presentatie vandaan?

 

Goede foto's kunnen een presentatie maken of breken. Een fotograaf kan je aan mooie foto's helpen, maar dat is niet goedkoop. Op stocksites kun je ook prima fotomateriaal kopen, maar misschien is zelfs dat teveel van het goede voor jouw budget. Hier zijn vijf plekken om gratis (en legaal!) fotomateriaal te vinden.

 

Rechtenvrij

Alle onderstaande websites brengen hun foto's uit om vrij te gebruiken, zelfs commercieel. Het wordt gewaardeerd als je de naam van de fotograaf of site bij de foto zet, maar dat is niet (altijd) verplicht. Het is niet toegestaan om de foto's te redistribueren of te gebruiken voor niet nette zaken. Kijk naar de voorwaarden als je twijfelt.

 

Op Pexels vind je allerlei foto's met een goede resolutie. De licentie is een cc0 - wat betekent dat je de foto's mag gebruiken zoals je maar wil. Er figureren mensen van nu in de foto's. De afgelopen jaren hebben ze veel aandacht geschonken aan het toevoegen van meer diversiteit. De eerste plek waar ik altijd kijk.

Foto door Sebastian Luna

"Voor altijd gratis" beloofde Unsplash, maar na de verkoop zijn de beste foto's betaald geworden. Toch vind je tussen de gratis foto's nog altijd veel goed beeldmateriaal dat niet misstaat op Instagram. Unsplash heeft vooral een 'global feel'. Typ eens "Netherlands" in om de fotocollectie uit ons land te zien.

Photo by Vasilis Caravitis

Bij Pixabay vind je zowel foto's, als illustraties. Er zijn steeds betere foto's te vinden, maar ook foto's die erg 'stock' of amateuristisch kunnen aanvoelen. Een beetje oppassen dus met wat je kiest.


Bij het zoeken kun je aangeven of je een foto of een illustratie zoekt. Veel illustraties zijn nogal gedateerd, al begint de collectie verbetering te vertonen. Vectorillustraties hebben de voorkeur: zij blijven altijd scherp, hoe groot of klein ook. PowerPoint kan helaas niet alle soorten vectoren aan, maar svg is geen probleem in de laatste versies.

Image by Mohammad Usman

Wist je dat het Rijksmuseum al zijn schilderijen en tekeningen digitaal ter beschikking stelt? En alles in superkwaliteit. Hier kun je terecht voor oude Hollandse landschappen en oude meesters (ja, ook de Nachtwacht en het Melkmeisje). Het meest verrassend zijn de tekeningen. Zoek je bijvoorbeeld een tekening van een dier met een oude look en feel? Of een oude landkaart als achtergrond? Dan moet je hier zijn.

Kaart van de landen rond de poolcirkel met de drie reizen van de Nederlanders, 1598, Arnaud A.J. Pistoor, naar Baptista van Doetechum, 1878

 

  1. AI-generated

Kun je niet vinden wat je zoekt? Misschien kan een AI het voor je maken! De mogelijkheden verbeteren met de maand (week!) op het moment en veel AI-sites geven je een dagelijkse of wekelijkse hoeveelheid gratis prompts.


Zelf maak ik graag gebruik van Ideogram.ai, ook omdat de plaatjes die anderen maken te zien zijn inclusief prompt. Hierdoor leer je snel hoe je een goede prompt in elkaar zet. De beste (en meest consistente) resultaten krijg je door te kiezen voor een bepaalde stijl en deze bij elke foto duidelijk te omschrijven in je prompt.

Gemaakt met Ideogram - handen en vingers blijven een uitdaging... zie jij het ook?

Andere AI's om uit te proberen:

Designer is een AI beeldgenerator van Microsoft die je ook de mogelijkheid geeft om afbeeldingen van tekst en aangepast design te voorzien. Zo pas je gemakkelijk de kleuren aan om bij je bedrijfskleur te passen bijvoorbeeld. Handig voor social media en opvallend met de snel toegevoegde animaties.


Midjourney had voorheen een lastige interface via Discord, maar heeft inmiddels ook een eenvoudige webpagina.


Copilot van Microsoft werkt via Bing en helpt je graag, ook zonder het pro-abonnement.



 

Tip: let op je taal

Veel van deze sites zijn in het Nederlands te gebruiken. Maar wanneer je Engels gebruikt, krijg je toch vaak weer andere resultaten. Even switchen kan dus helpen!


Nog meer plekken vinden?

Dit zijn de vijf plekken die ik het meest gebruik voor gratis materiaal. Er zijn er nog veel meer en daarom heb ik een pdf gemaakt met allerlei plekken op het internet om materialen te vinden. Normaal gesproken alleen voor de mensen die trainingen bij mij volgen. Maar jij kunt deze bij me aanvragen door me een berichtje te sturen op LinkedIn.

 

En mocht jij zelf nog een goede plek op het internet weten, dan hoor ik dat natuurlijk heel graag.

 

Happy hunting!

17 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page