top of page

Huh? Kan dat ook met PowerPoint?!

Twee lego-figuurtjes staan naast elkaar. De ene houdt een Lego-paraplu op, de ander een echte bloem.
Ook deze blogplaatjes maak ik met PowerPoint

De klant kijkt verbaasd op. "Hoezo wat gaan we met de presentatie doen?"

 

Toch is het een van de eerste vragen die ik stel als ik aan tafel schuif. Want wat doe je met je presentatie als het presentatiemoment over is? In je computermap opslaan waar oude presentaties heen gaan om te sterven?


Jammer van al die tijd die je hebt gestoken in het delen van jouw gedachtegoed.


Wat als je al die materialen in andere vormen kunt delen met de mensen om je heen of op online platforms? Hoeveel meer bereik kun je uit die presentatie halen?


  • Hoeveel online posts zou je met je oude presentaties kunnen maken?

  • Hoeveel instructiemateriaal zou je met je oude presentaties kunnen maken?

  • Hoeveel grappen zou je met je oude presentaties kunnen delen?

  • Hoeveel tips zou je met je oude presentaties kunnen delen?


Kan dat?

Ja, dat kan.

 

Ik laat een paar ideeën voor je de revue passeren.

 

Handouts

Als het goed is, bevat je presentatie niet teveel tekst. Dat presenteert stukken beter, maar heeft als nadeel dat de presentatie niet voor zichzelf spreekt wanneer je deze aan belangstellenden verstuurt. Dat los je op door een handout te maken van de notitiepagina.

 

Ze vragen: "Krijgen we ook de slides toegestuurd?" Wat doe jij?

 

De notitiepagina vind je terug onder de tab Beeld en dan Notitiepagina. Elke slide heeft een eigen notitiepagina. Je slide staat erop en eronder kun je extra uitleg opschrijven. Als je notities had gemaakt voor tijdens het presenteren (zichtbaar in de presentatorweergave), dan vind je die ook hier terug.

 

Overigens kun je hier ook gewoon vormen, teksten en plaatjes plaatsen. Alle uitleg die je wil toevoegen om het verhaal van je slides begrijpelijk te maken voor iemand die je presentatie niet heeft gezien.

Voorbeeld van een notitiepagina met instructietekst onder een slide op een A4
Voorbeeld van een notitiepagina

Door naar Bestand > Exporteren > PDF- of XPS-document maken te gaan, maak je een pdf van de handout. Onder de Opties… moet je dan wel aangeven dat je de notitiepagina's wil uitdraaien en niet de slides.


screenshot van de Exporteren-opdracht
Ga naar Exporteren

Screenshot van de Opties... knop
Onder Opties... kun je aangeven dat je de notitiepagina's in de pdf wil opnemen i.p.v. de slides


 

Video maken met of zonder voice-over

Ook onder Bestand > Exporteren vind je de mogelijkheid om je presentatie uit te draaien als een video. Alle slides worden inclusief animaties afgedraaid en opgenomen.


Minder saai wordt het met een voice-over en zelfs een in beeld geplaatste video van jou terwijl je vertelt. Alles wat je daarvoor nodig hebt, is de camera en microfoon van je laptop. Maar natuurlijk kun je alles net iets beter maken met een microfoon dicht bij je mond (van je beeldbel-koptelefoon bijvoorbeeld) en eventueel een los opgestelde camera.


Voorbeeld van slide met drie dummyteksten en een cameo met camera-opname op de slide
De studio van PowerPoint is een krachtige tool voor instructievideo's

Zo'n voice-over met video maak je via de tab Opnemen. Je hoeft daarbij trouwens niet aan één stuk door te praten. Je kunt alles slide voor slide opnemen. In mijn blog over de PowerPoint-studio en cameo vind je meer over hoe dit allemaal werkt.

 

Afbeeldingen en infographics

Dat fantastische model of die geweldige quote over een mooie foto - je kunt ze in een handomdraai uitvoeren als een plaatje en posten op de social media. Wie weet kun je zo interesse opwekken in je verhaal en je presentatie ergens anders nog eens geven.


Onthoud of schrijf op welke pagina of pagina's je in een afbeelding wil omzetten. Ga naar Bestand > Opslaan als. Kies vervolgens als filetype voor JPEG-indeling (*.jpg) en geef eventueel een andere naam op voor je file (dat laatste is niet noodzakelijk). Bij meer dan één slide maakt PowerPoint een map aan om de nieuwe afbeeldingen in te zetten.


plaatje van spreker met scherm waarbij de achtergrondkleur uit PowerPoint zichtbaar is.
Infographic met achtergrond
Pictogrammen van spreker en scherm waarbij er geen achtergrond zichtbaar is
Infographic zonder achtergrond

Wil je een afbeelding opslaan zonder de slideachtergrond erbij? Dat kan ook! Selecteer dan alle onderdelen die bij de afbeelding horen en klik op de rechtermuisknop. Kies Opslaan als afbeelding en geef de afbeelding een naam en een plek. Kies voor het filetype png. Deze maakt het mogelijk om op te slaan met een doorzichtige achtergrond.


Hierna kun je de nieuwe afbeeldingen delen waar je wil.


Wil je overigens een infographic met een afwijkend formaat maken, dan kan dat door bij de start van je file de afmetingen aan te passen onder Ontwerpen > Diagrootte > Aangepaste diagrootte…

 

Gifjes

Wil je iets op de socials delen dat wat meer opvalt? Een gifje is een afbeelding met een korte animatie erin. Misschien heb je in je presentatie al een opvallende animatie zitten. Maar je kunt ook met de morph-overgang een mooi effect bereiken.


Een schedel en gekruiste botten (teken van gif) vliegen de afbeelding in.
Gifjes zijn bewegende plaatjes

Maak het gifje door alle slides die je erin wil laten voorkomen achter elkaar te zetten. Ga naar Bestand > Exporteren > GIF-animatie maken en geef de reeks van slides op die in het gifje komen. Je kunt nog aangeven of je de achtergrond mee wil nemen of juist alles wat op de slide-achtergrond staat (logo's en achtergrondkleur van de slide bijvoorbeeld) transparant wil maken.


E-learning

PowerPoint is ook een krachtige tool voor het maken van e-learnings. Het is mogelijk om quizvragen, puzzels, video, audio en triggeranimaties erin op te nemen. Met een converter is de file geschikt te maken voor allerlei Learning Management Systems (LMS), en kun je een dashboard voor leerpaden toevoegen.


Een bekende aanbieder voor de combinatie PowerPoint en e-learning is iSpring.

 

Print

Serieus? Print? Daar is PowerPoint toch niet voor bedoeld?

 

Nee, eigenlijk niet. En daarom wordt dit niet veel toegepast. Maar het kan wel.

 

Zo had ik een pdf-download gemaakt voor Next Generation Woning. Die beviel zo goed, dat we het informatieboekje ook hebben laten printen. En ook deze folder is een regelrechte hit. Ook fijn: in de online versie kan de ondernemer gemakkelijk zelf teksten en getallen aanpassen als dat nodig is.

Enkele voorbeeldpagina's van een brochure over het verduurzamen van je woning

Voor een geprint document heeft de drukker een pdf nodig en het is verstandig erbij te vermelden dat de kleuren in RGB zijn en niet in CMYK (de kleuren die een drukker gebruikt). Let erop dat met name felle kleuren wel wat kleurafwijking kunnen vertonen met het scherm. Ze zijn minder fel, want het papier geeft nu eenmaal geen licht 😉

 

En dit zit dus allemaal gewoon in PowerPoint!

 

Loop eens door je oude presentaties om te kijken wat je aan materialen hebt. Het is een bron van inspiratie waar je uit kunt putten voor andere situaties. En good ol' PowerPoint die je waarschijnlijk toch al op je laptop had staan, helpt je met het omzetten naar andere nuttige vormen. Ik hoop dat je de smaak te pakken hebt!

 

Maak je wat moois en deel je het op LinkedIn? Noem mij (@Manon Mikkers Minning) in je post en ik zal je een reactie geven!

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page