top of page
Foto van schrijverManon Mikkers

5 tools in PowerPoint die je nog niet kende

Bijgewerkt op: 29 jun.

PowerPoint heeft meer te bieden dan je op het eerste gezicht zou denken. Naast de gebruikelijke diashowfuncties en tekstbewerkingsopties, herbergt deze software enkele verborgen schatten die je presentaties naar een nieuw niveau kunnen tillen. Laten we eens kijken naar vijf van deze exotische tools die je misschien nog niet kende.


Lego poppetje houdt schroevendraaier en baco vast tegen een achtergrond van schroevendraaiers en tangen.

 

Meer diepte met 3D-modellen en Morph

Verlevendig je presentaties met 3D-modellen. Je vindt ze op de tab Invoegen op het lint. Met deze tool kun je driedimensionale objecten toevoegen aan je dia's, variërend van simpele vormen tot complexe structuren. Vooral biologiedocenten vinden hier een aantal pareltjes. Maar je kunt ook 3D-modellen van buiten PowerPoint inbrengen, zoals fbx-, 3mf- en .obj-files.



Nog mooier is de combinatie met de Morph-slideovergang. Je kunt je 3D-object namelijk naar alle kanten draaien. Met een morph-overgang zie je die draaiing ook werkelijk tussen de ene en de andere slide. Lekker dynamisch om de aandacht van je kijkers vast te houden.

 

Al je lettertypen in één keer vervangen

De bekende Zoek en vervang-functie in PowerPoint bestaat ook voor lettertypen. In de tab Start open je het menu onder de Vervangen-functie. Daar vind je Lettertypen vervangen. Onder Oorspronkelijk lettertype vind je een lijst met alle lettertypen in je document opgesomd. Vervang ze met het lettertype van je keuze in de onderste lijst.


Screenshot van het menu Lettertype vervangen

Zijn er beperkingen? Helaas wel. Zo vervangt deze tool geen lettertypen in grafieken. Ook kun je niet je kiezen voor automatische toekenning van je Hoofdtekst lettertype (zodat alles weer meeverandert als je je slide in een presentatie met andere lettertypes plakt). En je zult zien dat sommige lettertypen zich niet helemaal laten wegpesten. Meestal is dit omdat een van de gebruikte bullets uit dit lettertype komt.


Heb je hardere maatregelen nodig, kijk dan eens naar de add-in Slidewise van Neuxpower.

 

Triggeranimaties voor verrassingseffecten

Laat objecten of teksten extra oplichten als je erop klikt of als je eroverheen beweegt met je muis. Met een triggeranimatie kies je ter plekke wat je wel en niet laat verschijnen.

Geef je extra tekst of object een verschijnanimatie. Onder de Animatie-tab klik je vervolgens op Trigger en geef je aan welk object je wil aanklikken om het eerste object te laten verschijnen. Eventueel kun je op deze manier ook een verdwijnanimatie toevoegen.



Een hovereffect van de muis is ingewikkelder en bestaat uit twee slides. De ene slide bevat het beeld zonder de extra tekst of objecten, de andere met de extra tekst of objecten. Besluit welk object het effect in werking zet, selecteer het en kies Invoegen, Actie. Let op: kies de in het venster voor de tab Aanwijzen met de muis en selecteer Hyperlink naar. Vul hier het nummer van de tweede slide in.


Voor het beste effect verberg je de tweede slide, zodat hij niet automatisch tijdens je presentatie verschijnt als je door je slides loopt. Met een druk op pijltje links ga je terug naar je eerste slide.

 

Tekenen en aantekeningen maken met Inkt

Laat je innerlijke kunstenaar los met de inkt-tool. Hiermee kun je op een natuurlijke en intuïtieve manier tekenen, schrijven en notities maken op je dia's met behulp van een touchscreenapparaat of een stylus. Voeg persoonlijke accenten toe aan je presentaties, zoals eigen tekeningetjes of je handtekening op je start- of eindslide.


Je vindt inkt onder de tab Tekenen.

De tekst Have a great day verschijnt in handschrift

Maak meerdere presentaties in één presentatiefile

Wil je een presentatie maken die van een aantal dezelfde slides gebruik maakt als in je basisfile, dan kan dat heel gemakkelijk zónder een nieuwe file te maken. Het voordeel? De updates op je slides hoef je niet meer te kopiëren naar andere files.


Met een aangepaste presentatie bepaal je zelf welke slides in welke volgorde worden getoond op het scherm. Ga naar de tab Diavoorstelling en je vindt de knop Aangepaste diavoorstelling. Maak een nieuwe voorstelling aan en bepaal je slides. Starten doe je ook via deze knop of je start gewoon de eerste slide met F5 en schakelt met de rechtermuisknop over naar je aangepaste voorstelling.


Screenshot van het menu Aangepaste voorstelling definiëren

Met deze exotische tools in je arsenaal kun je je presentaties transformeren van gewoon naar buitengewoon. Experimenteer ermee, laat je creativiteit de vrije loop en verras je publiek met presentaties die hen echt boeien. De wereld van PowerPoint is groter dan je denkt, dus duik er eens in en probeer eens wat uit.

 

Sneller leren? Kijk dan eens bij onze trainingen.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page